Zijn inhoud, vorm en opmaak eenmaal klaar, dan is de buitenkant van de site af. De site moet nog grondig getest en geoptimaliseerd worden voor een optimale gebruikservaring.

Snelheid meten

Google en andere sites hebben tools om de performance van uw site te meten. Deze tools geven ook advies wat er verbetert kan worden. Dat is in het belang van de gebruikerservaring en van uw Google ranking. Een snellere site verdient een hogere notering in de zoekresultaten.

Pas op: de eerste keer dat u de snelheid van uw site meet, kunnen de resultaten dramatisch zijn. Gelukkig zijn er tal van technieken om dit snel op orde te brengen.

Browser testing

De combinaties zijn eindeloos: de variaties in apparaten, versies van besturingssystemen, webbrowsers en beeldafmeting. En toch verwacht u dat op alle mogelijke combinaties uw website goed toont.

Gelukkig zijn er sites, waarop uw website op honderden verschillende combinaties van besturingssysteem, browser en beeldafmeting uitgeprobeerd kan worden. Kies een aantal representatieve configuraties om te zien hoe uw site zich gedraagd onder diverse omstandigheden.

SEO

We schreven het al: optimalisatie van uw site levert zoekmachine bonuspunten op.

Dit is terug te voeren op het grootste belang van de zoekmachines: tevreden bezoekers. Als zij hun bezoekers wijzen op snelle, goed geoptimaliseerde sites, zal de tevredenheid van hun bezoekers stijgen.

Caching

Caching is een techniek waarbij (tussen-) resultaten tijdelijk bewaard worden en waar mogelijk hergebruikt.

Caching wordt op veel plaatsen toegepast: door uw CMS, door de webserver, door de webhost en door de browser. Tijdens ontwikkeling van een site staan de caches normaal gesproken uit; in productie dienen de caches aangezet te zijn.

Beeld optimalisatie

Een beetje fototoestel maakt tegenwoordig opnames van 10 megapixel of meer; voor de meeste web toepassingen is een fractie hiervan voldoende.

Het aanleveren van plaatjes op passende afmetingen levert goede gebruikerservaring en dus zoekmachine bonuspunten op.